Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada serowa z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna rolada serowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni.

Składniki:

Farsz:

pieczarki 380 gramów
Filet z piersi kurczaka bez kości 550 gramów
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 0,5
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki

Placek serowy:

ser gouda 270 gramów
jajko 3 sztuki
majonez 3 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada serowa z pieczarkami

Farsz:
Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą i pieprzem, razem poddusić do odparowania wywaru, ostudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać.
Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić.

Placek serowy:
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu ciasta serowego, zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka.
Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki.
Zwinąć w roladę i w ten sam papier, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.02.2019 19:53
Muszę w końcu zrobić taką roladę :)
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 12:05
Taka smaczna przystawka na pewno urozmaici stół i zadowoli domowników i gości.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak