Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkami i budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo smaczne i delikatne ciasto do niedzielnej kawusi. To ciasto gości bardzo często na moim stole, znajomi się nim zachwycają.

Składniki:

Ciasto:

żółtko jajek 6 szt.
masło/margaryna 250 gramów
mąka 3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Budyń:

mleko 1 litr
budyń śmietankowy 64 gramów
cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

jabłka 1/2 kg
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkami i budyniem

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.

Budyń:
Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.
W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy śmietankowy, wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Wylać gorący budyń na jabłka.
Jabłka posypać resztą kruszonki.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.02.2019 12:20
Smaczna ,kusząca szarlotka.;)
ben-ka 11.02.2019 12:18
Smaczna szarlotka, lubię ją piec i jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak