Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.

Składniki:

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, krem:

orzechy włoskie 200 gramów
mleko 200 mililitrów
masło 82% 200 gramów
cukier puder 150 gramów
alkohol 1 łyżeczka

Wierzch:

krem czekoladowy 5 łyżek
orzechy włoskie 2 garście

Ponadto:

herbatniki 180 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Przygotować krem:
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.

Całość:
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:40
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:45
Smakowite i kuszące ciasto ,o wspaniałym super połączeniu smaków.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak