Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna karkówka z piekarnika
Karkówka z piekarnika to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.
Doskonały smak i aromat potrawy zapewnia marynata zawierająca odpowiednią kombinację przypraw: owocu jałowca, i przyprawy do gyrosa!
Ziele angielskie i ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miski wlać oliwę, dodać czosnek, pieprz młotkowany, przyprawę do gyrosa, zmiażdżone ziele angielskie i jałowca, wymieszać.
Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć solą i przyprawami.
Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i pozostawić w lodówce na całą noc.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, folię przebić igłą w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny.