Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe rogaliki z czeko-śliwką

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nieduże, serowe rogaliki polecam na śniadanie, podwieczorek lub lunch do pracy.

Składniki:

Ciasto na rogaliki:

mąka tortowa 1.5 szklanki
masło/margaryna 25 dag
twaróg zmielony 25 dag

Dodatkowo:

krem czekoladowy 0.5 szklanki
cukier puder 3 duże łyż.
czekolada starta 1 duża łyż.

Do posmarowania:

jajko 1 sztuka
mleko 2 duże łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Na stolnicę przesiewamy mąkę, kroimy margarynę lub masło, dodajemy mielony twaróg i wszystkie składniki siekamy nożem.

Zagniatamy ciasto tworząc gruby wałek, przecinamy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie każdy z kawałków wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa okrągłe placki.
Każdy z nich kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Przy szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę kremu czekoladowego, ja użyłam własnej czeko-śliwki, zwijamy do środka rogaliki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i pędzelkiem smarujemy rogaliki.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem , układamy rogaliki i pieczemy ok 30 minut w temp. 175-180 stopni C. Zarumienione rogaliki świadczą o upieczeniu.

Wyjęte z piekarnika rogaliki od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem, lub cukrem wymieszanym z tartą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:18
Może i ja się załapię na takiego pysznego rogala.;)
ben-ka 01.02.2019 16:17
Jak najbardziej :) zapraszam dopóki są świeże.
bietka 01.02.2019 09:12
Poczęstuję się jednym rogalikiem do porannej kawusi :)
ben-ka 01.02.2019 10:44
Ależ oczywiście, bardzo proszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak