Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem, z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

wiejska kura rosołowa 1.5 kilograma
włoszczyzna 1 pęczek
makaron nitki 1 szklanka
bułka czerstwa 1 sztuka
rosół 2 szklanki
kasza manna 0.5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 0.5 opakowania
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu

Przygotowanie:

1
Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.
Krok 1 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto
2

W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki.

Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.

Krok 2 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto
3

Forma silikonowa 25x15 cm.

Pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.

Piekarnik nagrzany na 200 stopni, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić.

Krok 3 - Domowy pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.02.2019 16:21
Dla mnie, to też nowość...z makaronem jeszcze nigdy nie robiłam :)
Basiliana 31.01.2019 19:23
Też czasem wykorzystuję mięso z rosołu na pasztet, ale nigdy nie dodawałam do niego makaronu. Ciekawy pomysł, pewnie dzięki temu pasztet jest bardziej delikatny.
w mojej kuchni 01.02.2019 02:44
dla mnie jest bardziej zwarty do krojenia ale się dobrze też smaruje na pieczywie, robię też z ryżem, kaszą ale z makaronem pierwszy raz i nie ostatni, następnym razem dodam makaron żytni...pozdrawiam
bietka 31.01.2019 12:08
Domowy pasztet najlepszy : )
Bożena Matuszczyk 31.01.2019 11:09
Fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.Mamy dwa w jednym rosół i pasztet.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak