Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona polędwica wołowa z chrzanem jabłkowym i musem z suszonych pomidorów

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polędwica wołowa to szlachetne mięso. W tym przepisie mięso zostało upieczone i podane z musem z suszonych pomidorów oraz chrzanem z jabłkiem na chrupiących grzaneczkach.

Składniki:

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
Musztarda czeska Prymat 2 duże łyż.
ciabatta 1 sztuka
chrzan jabłkowy Smak 1 słoik
olej do smażenia

Marynata:

Chili z solą morską Prymat w młynku 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
tymianek 0,5 łyżeczki
rozmaryn 0,5 łyżeczki
cukier trzcinowy 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Mus:

pomidory suszone z ziołami Smak 10 szt.
kapary 2 duże łyż.
orzeszki piniowe 2 duże łyż.
czosnek w oleju z ziołami 1 duża łyż.

Do dekoracji:

Jabłuszka kaparowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona polędwica wołowa z chrzanem jabłkowym i musem z suszonych pomidorów

Pieczone polędwice wołowe z chrzanem jabłkowym i musem z suszonych pomidorów to wyjątkowe danie, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Soczyste mięso wołowe, zestawione z kremowym musem z suszonych pomidorów oraz chrzanem jabłkowym i podane na chrupiących grzankach, to przystawka na miarę najlepszych restauracji. Dodatki sprawiają, że danie nabiera charakteru i balansuje całość, dodając wzbogacając mięso o słodko-kwaśny smak. Co ważne, możecie przygotować je we własnym domu! To danie z pewnością zadowoli miłośników dań mięsnych i poszukujących oryginalnych przepisów.

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do moździerza i dokładnie rozgniatamy i mieszamy.

1. Mięso osuszamy, wiążemy sznurkiem, aby powstał oczekiwany kształt, smarujemy musztardą i nacieramy mieszanką przypraw z moździerza.

2. Tak przygotowaną polędwicę, smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut.

3. Jeśli posiadamy sondę lub termometr kuchenny polędwica gotowa powinna mieć w środku 56 stopni C . 

4. Po wyjęciu układamy na desce, nakrywamy folią aluminiową  i po 5 minutach rozwiązujemy i kroimy w 2 cm kawałki.  

5. Tak przygotowaną polędwicę podajemy z grzankami, musem z suszonych pomidorów z chrzanem z jabłkiem. 

Uwielbiacie przystawki z dodatkiem polędwicy wołowej? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na jej wykorzystanie, dostępne w serwisie Doradca Smaku. 

Pieczona polędwica wołowa Duszona polędwica wołowa  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.01.2019 16:59
Bardzo apetyczna polędwica, podana na grzankach do tego mus z suszonych pomidorów z chrzanem i jabłkiem smakowicie się komponuje.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak