Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zaczyn:
-
drożdże świeże
40 gr -
mleko ciepłe
100 ml -
mąka pszenna
3 duże łyż. -
cukier trzcinowy
2 małe łyż.
Na placki:
-
mąka pszenna
450 gr -
mleko ciepłe
175 ml -
jajo
1 szt -
cukier z wanilią Prymat
1 opakowanie -
cynamon mielony
1 mała łyż. -
gałka muszkatołowa mielona
0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
olej
do smażenia -
jabłka
2 szt -
cukier puder
do posypania -
syrop klonowy
do smaku -
listki mięty
do dekoracji
Sposób przygotowania
W misce dokładnie wymieszaj składniki do zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj przyprawy, jajko, mleko oraz zaczyn i dokładnie wymieszaj. Dużą łyżka formuj racuchy, wykładaj na rozgrzanym oleju, po czym układaj obrane, wydrążone i cienko pokrojone jabłka. Racuchy smaż 2 minuty z każdej strony.
Podawaj posypane cukrem pudrem, syropem klonowym i świeżą miętą.
Komentarze (2)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
Bożena Matuszczyk
3 tygodnie temubietka
3 tygodnie temu