Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

5.0
(54)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne, racuchy z jabłkami i cynamonem. Kto ich nie lubi? Oto przepis na tradycyjne, drożdżowe racuszki z cukrem pudrem.

Składniki:

Na zaczyn:

drożdże świeże 40 g
mleko ciepłe 100 ml
mąka pszenna 3 duże łyż.
cukier trzcinowy 2 małe łyż.

Na placki:

mąka pszenna 450 g
mleko ciepłe 175 ml
jajko 1 szt.
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 1 mała łyż.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

olej do smażenia
jabłka 2 szt.
cukier puder do posypania
syrop klonowy do smaku
listki mięty do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

W misce dokładnie wymieszaj składniki do zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj przyprawy, jajko, mleko oraz zaczyn i dokładnie wymieszaj. Dużą łyżka formuj racuchy, wykładaj na rozgrzanym oleju, po czym układaj obrane, wydrążone i cienko pokrojone jabłka. Racuchy smaż 2 minuty z każdej strony.

Podawaj posypane cukrem pudrem, syropem klonowym i świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 14:44
Bardzo pyszne racuchy, nie ma jak racuchy z jabłkami dla dużych i małych.;)
bietka 01.02.2019 08:28
Bardzo lubię racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak