Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, racuchy z jabłkami i cynamonem. Kto ich nie lubi? Oto przepis na tradycyjne, drożdżowe racuszki z cukrem pudrem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zaczyn:

  • drożdże świeże

    40 gr
  • mleko ciepłe

    100 ml
  • mąka pszenna

    3 duże łyż.
  • cukier trzcinowy

    2 małe łyż.

Na placki:

  • mąka pszenna

    450 gr
  • mleko ciepłe

    175 ml
  • jajo

    1 szt
  • cukier z wanilią Prymat

    1 opakowanie
  • cynamon mielony

    1 mała łyż.
  • gałka muszkatołowa mielona

    0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • olej

    do smażenia
  • jabłka

    2 szt
  • cukier puder

    do posypania
  • syrop klonowy

    do smaku
  • listki mięty

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W misce dokładnie wymieszaj składniki do zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj przyprawy, jajko, mleko oraz zaczyn i dokładnie wymieszaj. Dużą łyżka formuj racuchy, wykładaj na rozgrzanym oleju, po czym układaj obrane, wydrążone i cienko pokrojone jabłka. Racuchy smaż 2 minuty z każdej strony.

Podawaj posypane cukrem pudrem, syropem klonowym i świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Bardzo pyszne racuchy, nie ma jak racuchy z jabłkami dla dużych i małych.;)

bietka

3 tygodnie temu
Bardzo lubię racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat