Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z indyka z makaronem ryżowym

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Danie dla bezglutenowców, smaczny rozgrzewający rosołek z indyka.

Składniki:

Rosół:

skrzydełka z indyka 2 sztuki
indycza szyjka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 0.5 sztuki
seler 0.4 sztuki
lubczyk mrożony 2 gałązki
posiekana zielenina 2 duże łyż.
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Dodatkowo:

makaron ryżowy wstążki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z indyka z makaronem ryżowym

Skrzydła i przeciętą szyję indyka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję łyżką cedzakową powstały szum,zmniejszam ogień by tylko mrugał i gotuję mięso.

Warzywa, oprócz cebuli obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki i wkładam do garnka. Dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie, wkładam gałązki lubczyku.
Cebulę obieram, kroję na pół i obie połówki mocno opiekam, wkładam je do garnka.

Rosół doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotuję tak długo na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości.

Na koniec, po doprawieniu i wyłączeniu rosołu dodaję drobno posiekaną zieleninę.

Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu, odcedzam i zalewam w miseczkach gorącym rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.01.2019 16:47
Trzymam Cię za słowo,ha ha. Pozdrawiam.;)
bietka 30.01.2019 12:17
Smakowita zupka :)
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 11:09
Apetyczny i kuszący rosołek, chętnie bym spróbowała.;)
ben-ka 30.01.2019 13:22
Zaproszę jak ponownie ugotuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak