Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z indyka z makaronem ryżowym
Skrzydła i przeciętą szyję indyka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do zagotowania. Zdejmuję łyżką cedzakową powstały szum,zmniejszam ogień by tylko mrugał i gotuję mięso.
Warzywa, oprócz cebuli obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki i wkładam do garnka. Dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie, wkładam gałązki lubczyku.
Cebulę obieram, kroję na pół i obie połówki mocno opiekam, wkładam je do garnka.
Rosół doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotuję tak długo na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości.
Na koniec, po doprawieniu i wyłączeniu rosołu dodaję drobno posiekaną zieleninę.
Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu, odcedzam i zalewam w miseczkach gorącym rosołem.