Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe pieczone w kiszonej kapuście
Kapustę kiszoną przelewamy wodą, ale jak kapusta jest bardzo kwaśna, to proponuję ją odgotować, by pozbawić nadmiaru kwasu.
Żeberka pociąć na małe kawałki, cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
Przygotować duże naczynie żaroodporne z pokrywą.
Na dno naczynia ułożyć połowę kapusty, posypać kminkiem oraz dość grubo przyprawą do bigosu. Ułożyć połowę cebuli i czosnek, a następnie ułożyć żeberka, położyć resztę cebuli, posypać przyprawą i wyłożyć pozostałą kapustę równą warstwą. Wierzch posypać pozostałą z opakowania przyprawą do bigosu i potrawę polać olejem, najlepiej dobrej jakości.
Naczynie przykryć pokrywą , wstawić do piekarnika i piec 1.5 godziny w temp. 180 st. C.