Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z ciecierzycy
Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin. (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.) Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości (potrwa to 1-2 godziny.)
(nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą. Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną (potrwa to około 25 minut). Na koniec dolać mleko/śmietankę.
Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku (jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu).
Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.