Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior curry w mleku kokosowym

4.0
(26)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczny jako samodzielne danie na kolację lub jako dodatek do ryżu lub ulubionej kaszy o ciekawym orientalnym smaku.

Składniki:

Kalafior curry:

kalafior 1 sztuka
cebula 1 sztuka
olej 2 duże łyż.
mleko kokosowe 400 mililitrów
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 małe łyż.
Kurkuma mielona Prymat 1 mała łyż.
sos chili 4 krople
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
woda 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior curry w mleku kokosowym

Kalafior 1 mały lub 1/2 dużego podzielić na różyczki, umyć i osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, lekko osolić i usmażyć. Do cebuli dodać curry, kurkumę i wędzoną paprykę - wymieszać.

Na patelnię włożyć różyczki kalafiora, wlać wodę, dodać mleczko kokosowe, przykryć danie i dusić do miękkości kalafiora.

Potrawę doprawić ostrym sosem chili i solą. Podawać na gorąco posypując nasionami do sałatek (sezam, słonecznik, dynia lub posiekane orzeszki).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.01.2019 23:12
To prawda dodając kurkumę i curry uzyskałaś dodatkowo fajny kolor kalafiora oraz ciekawy smak.;)
bietka 28.01.2019 20:01
Na pewno bardzo smaczny : )
Babeczka35 28.01.2019 14:25
Super pomysł na kalafior :) Podoba mi się :)
Basiliana 28.01.2019 12:19
Uzyskałaś bardzo ładny kolor kalafiora dzięki curry i kurkumie. Na pewno świetnie prezentuje się na talerzu i jest aromatyczny.
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:25
Ja najczęściej panieruję w bułce tartej tak jak kotlety. Na pewno Twój sposób wypróbuję bo bardzo lubimy kalafior.;)
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 10:13
Fajny pomysł na pysznie przyrządzonego kalafiora;)
ben-ka 28.01.2019 10:18
Kalafior ma inny, ciekawy smak, najczęściej robię go z masłem i tartą bułka, czasami zapiekam pod beszamelem, a ta odmiana ma słodko-ostry smak i najlepiej smakuje z marynowanymi, kwaskowymi dodatkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak