Deser crème brulée

Deser crème brulée

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Deser crème brulée - piankowy słodki deserek z żółtek i śmietanki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na crème brulée:

  • śmietanka 36%

    500 mililitrów
  • żółtka

    6 sztuk
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier drobny

    3 duże łyż.
  • cukier brązowy

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Śmietankę wlać do garnuszka, dodać wyjęte z laski wanilii nasionka, dodać do śmietanki i podgrzać do zagotowania, a następnie ostudzić.

Żółtka ubić z cukrem, wyjąć ze śmietanki ziarenka wanilii i wlewać ją małymi porcjami do żółtek, mieszając delikatnie łyżką.

Naczynka do zapiekania tzw kokilki lekko posmarować masłem i przekładać masę na 3/4 ich wysokości.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C, wstawić naczynka i zapiekać 50-60 minut.

Deser schłodzić i na zimny wysypać brązowy cukier i wstawić deserki do nagrzanego piekarnika ok.200 stopni.

ben-ka
Ten deser powinien mieć skorupkę z cukru zrobioną przy pomocy specjalnego palnika, ale i bez tego jest bardzo smaczny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

3 tygodnie temu
Uwielbiam ten deser, ale jeszcze nigdy nie robiłam go samodzielnie.

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Elu ja kupiłam niedawno i mam nadzieję że dobrze go wykorzystam.;)

bietka

3 tygodnie temu
Uwielbiam crème brulée : )

w mojej kuchni

3 tygodnie temu
deser jest apetycznie podany

Babeczka35

3 tygodnie temu
Deser wygląda pysznie :) Mniam :)

Basiliana

3 tygodnie temu
Uwielbiam ten deser, specjalnie dla niego kupiłam palnik;) Masę robię w podobny sposób, ale nie smaruję kokilek masłem, tylko wstawiam je na blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Wypróbuję Twój sposób.

Basiliana

3 tygodnie temu
Twoja metoda pewnie przyspiesza pieczenie:)

ben-ka

3 tygodnie temu
No widzisz...czyli pieczesz w kąpieli wodnej, ja na to nie wpadłam :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Ja kupiłam w sklepie ALDIK i nie był aż tak drogi, bo dałam za niego niecałe 50 zł. i na pewno mi się przyda.;)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Bardzo smakowity deserek, wygląda bardzo apetycznie i na pewno tak samo smakuję. Ja niedawno kupiłam taki palnik,bardzo przydatna rzecz.;)

bietka

3 tygodnie temu
Ja kupiłam sobie taki palnik w tamtym roku, ale jeszcze ani razu go nie użyłam, chyba najwyższa pora to zrobić : )

ben-ka

3 tygodnie temu
Ja nie mam takiego palnika, może faktycznie powinnam się za nim rozejrzeć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat