Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czerwonej soczewicy z kiszonym ogórkiem
Soczewicę myjemy, przelewając ją wodą na sicie. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Cebulę i czosnek obieramy , drobno kroimy i podsmażamy.
Do garnka wlewamy wywar warzywny, dodajemy cebulę z czosnkiem, a na patelni podsmażamy obraną i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i kawałek selera.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy. Do zupy wkładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawy: starty lub mielony imbir, sól i pieprz, mieloną ostrą paprykę, odrobinę curry i jeżeli ktoś lubi kilka zmiażdżonych nasion kolendry.
Do gotującej zupy przekładamy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy do miękkości warzyw.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do zupy i gotujemy 5-7 minut.
Zupę podajemy z pieczywem.