Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z dżemem i mango

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tort truskawkowy, który zrobiłam z dżemu i konfitury Łowicz. Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę, bo dżem już jest słodki.

Składniki:

Biszkopt:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 0.7 szklanki
mąka ziemniaczana 0.3 szklanki
cukier 0.5 szklanki

Krem:

mango 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
śmietana kremowa 30% 500 ml
serek mascarpone 250 gramów

Nasączenie:

woda 125 ml
cytryna 1 sztuka
białe wino 80 ml
dżem truskawkowy 1 słoik

Galaretka truskawkowa:

konfitura truskawkowa 120 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 80 ml

Obręcz tortu:

czekolada biała 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z dżemem i mango

Biszkopt:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni, góra-dół na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt do góry dnem na kratki. Jak wystygnie wyjmuję z formy.

Krem:

Mango obieram, kroję na kawałki, jeden plaster zostawiam do dekoracji. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy.

Nasączenie:

Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej.

Galaretka truskawkowa:

Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić kawałki truskawek. Dodałam do niego żelatynę rozpuszczoną w wodzie, odstawiam aż stężeje lekko.

Obręcz tortu:

Czekoladę białą łamię na kawałki, przekładam do miski i rozpuszczam na parze nad garnkiem. Miska nie może dotykać tafli wody, a płomień musi być mały. Czekoladę nie mieszam, tylko daję jej czas aż się sama rozpuści. Na papierze do pieczenia czekoladę rozsmarowuję za pomocą pędzelka. Zostawiam aż stężeje, ale będzie jeszcze elastyczna. Kroję nożem na kawałki, i zostawiam dalej aż zrobi się twarda.

Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję dżemem, na to krem. Kolejny blat biszkoptu, nasączam, dżem i krem. Ostatni blat smaruję kremem i boki też. Tort obkładam kawałkami czekolady, kremem dekoruję górę tortu. Tort polewam galaretką truskawkową, dekoruję mango.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 12:26
Chętnie wypróbuję ten krem z dodatkiem mango, bo na pewno jest pyszny. Cały tort pięknie się prezentuje.
bietka 28.01.2019 20:10
Ten tort musi być przepyszny : )
w mojej kuchni 28.01.2019 14:53
o matulo....ślinka cieknie na taki tort...
Babeczka35 28.01.2019 14:37
Pyszne smaki znalazły się w tym torcie.
Bożena Matuszczyk 28.01.2019 09:59
Smakowity torcik.Piękna dekoracja.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak