Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Aby miał intensywny smak, należy uprzednio podpiec buraki w piekarniku.

Składniki:

marchewki 2 sztuki
buraki 1,5 kg
pietruszka 1 sztuka
chrzan korzeń 1 sztuka
maliny mrożone 200 gramów
antrykot wołowy 200 gramów
jabłka suszone 1 garść
wędzone śliwki 1 garść
Przyprawa do potraw Kucharek
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Do smaku

Majeranek suszony Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
cukier

Porada

Wędzone śliwki nadadzą wywarowi ciekawy charakter. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że barszcz będzie smakował idealnie. Jeśli przygotujecie postny barszcz pominięcie przygotowanie wywaru mięsnego i przygotujcie tylko wywar na bazie warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar.

Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień.

Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Doprawić przyprawą do potraw Kucharek.

Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany).

Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek.

Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć. Do smaku dodać opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami lub pasztecikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.01.2019 18:31
Taki barszcz to musi być pyszny :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 23:47
Ja również nie podpiekałam ani nie dodaję wędzonych jabłek i śliwek, Ciekawe.;)
bietka 24.01.2019 11:27
Dobra rada: jeszcze nie podpiekałam buraków w piekarniku do barszczu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak