Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żarska zupa rozgrzewająca

5.0
(39)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lekki mróz daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 45 minut.

Składniki:

Składniki:

kiełbasa 200 gramów
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 kawałek
por (biała część) 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej słonecznikowy 2 łyżki
ziemniaki 3 sztuki
bulion wołowy 1,5 litra
pomidory krojone z puszki 400 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuki
papryka zielona 0,5 sztuki
papryka żółta 0,5 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
jajko 4 sztuki
ocet 4 łyżki
wrzątek 1 litr
kasza pęczak 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
ogórek kiszony 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Żarska zupa rozgrzewająca

Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy w paski.

Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.

Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 minutach dodajemy ogórki, papryki i gotujemy 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy na silnym ogniu 5 minut.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem w koszulce.

Jajka zrobiliśmy w szybki sposób. Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 minutach (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.01.2019 18:36
Taka zupa to musi być pyszna :)
Basiliana 24.01.2019 22:00
Pyszna, sycąca zupa w sam raz na mroźne dni.
bietka 24.01.2019 09:27
Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupka, warto taką zrobić w te chłodne dni :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 09:10
Oczywiście na te mroźne dni taką rozgrzewającą zupkę każdy ze smakiem zje.;).;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak