Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z jałbkiem

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeden z ulubionych dodatków Polaków do chleba. Często podawany z kwaszonym ogórkiem.

Składniki:

słonina wieprzowa bez skóry pokrojona w kostkę 500 gramów
surowy boczek 300 gramów
cebula czosnkowa 4 sztuki
jabłka szara reneta 3 sztuki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Cebulka smażona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat

Porada

1. Należy użyć bardzo świeżego tłuszczu. 2. Słoninę trzeba powoli wytapiać na małym ogniu, żeby smalec był klarowny i biały po zastygnięciu. 3. Można dodać szarej renety, która urozmaici smak smalcu. 4. Trzeba trzymać smalec szczelnie zamknięty, żeby go dłużej przechować. 5. Kucharek sprawi, że smalec smakuje jak domowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z jałbkiem

Słoninę i boczek pokroić na małe kawałki, posypać przyprawą do potraw Kucharek, smażyć w rondelku na małym ogniu przez około 30 minut.
Kiedy słonina i boczek nabiorą złocistego koloru, dodać cebulę i doprawić do smaku.
Dusić około 20 minut, dodać jabłka, mieszać i gotować kolejne 10 minut. Tak przygotowany smalec przelać do kamionkowych naczynek i ostudzić. Przed podaniem posypać dekoracyjnie smażoną cebulką i czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 12:38
Bardzo lubię smalec w takiej wersji. Jabłko dodaje słodyczy i lekkiej kwaskowości.
Babeczka35 27.01.2019 18:36
Idealny dla mojego męża :)
bietka 24.01.2019 09:29
Do takiego smalczyku, to ogórek kwaszony musi być obowiązkowo :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 09:10
Taki smalec to często u mnie gości .Pychotka.;)
ben-ka 23.01.2019 20:34
Smalczyk swojski jest najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak