Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Soczysty i aromatyczny schab pieczony ze śliwką to doskonała propozycja dania na rodzinne spotkanie. Świetnie sprawdzi się jako danie na drugi dzień świąt, którym będzie zajadać się cała rodzina. 

Składniki:

schab środkowy 1,5 kilogramów
suszone śliwki kalifornijskie 150 gramów
oliwa 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Przyprawa do potraw Kucharek
chrzan tarty Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką to propozycja obiadowa, którą możecie wzbogacić codzienne menu, jak i uroczysty obiad czy kolację. By mięso było soczyste - dokładnie przeczytajcie opis przygotowania, a będziecie mieć gwarancję idealnego schabu pieczonego ze śliwką. Jeśli chcecie wzbogacić jego smak - podajcie go z dodatkiem wybranego sosu KucharekŻeby schab był bardzo aromatyczny, należy go odstawić minimum na 30 minut do przemacerowania. Suszone śliwki dodane do wnętrza mięsa sprawią, że schab będzie soczysty. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

1. Schab umyć i osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek, majerankiem i Przyprawą do potraw Kucharek. Odstawić na około 30 minut do przemacerowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.

2. W zamarynowanym schabie nożem zrobić otwór, uważając, aby nie przebić schabu na wylot. Do otworu włożyć suszone śliwki.

3. Schab przesmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 30 sekund, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec przez godzinę.

4. Tak przygotowany schab można podawać zarówno w wersji ciepłej z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub wersji na zimno – pokrojony na porcję podany z chrzanem tartym.

Jeśli zainteresował Was przepis na schab pieczony ze śliwką, sprawdźcie inne przepisy Kucharka!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:02
Bardzo lubię schab ze słodkimi dodatkami, ale zawsze jadłam go na ciepło. Jako domowa wędlina też na pewno świetnie się sprawdza.
Babeczka35 27.01.2019 18:42
Schab ze śliwką to wspaniała propozycja na świąteczny stół :)
bietka 24.01.2019 10:20
Smakowity schabik : )
ben-ka 23.01.2019 14:09
Lubię taki schabik ze śliwką i z morelą. Owoce nadają mięsu lepszego smaku wg mnie.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 13:54
Pyszny schabik i tak przygotowany bardzo lubiany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak