Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko.

Składniki:

Sernik:

ser twarogowy 70 dag
cukier brązowy 7 łyżek
jajko 4 sztuki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
śmietana kremówka 250 mililitrów
banan 3 sztuki
gruszki 6 sztuk
Biszkopty 0.5 opakowania
cytryna 1 sztuka
czekolada gorzka 200 gramów

Gruszki wywar:

Goździki całe Prymat 3 sztuki
cynamon 2 sztuki
kardamon 3 ziarna
woda 1 litr

Dekoracja:

rurki wafelkowe 1 opakowanie
czekolada 20 gramów
daktyle suszone 10 sztuk
mięta 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały sok z cytryny jaki uzyskałam.

Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki.
Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.

Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki i wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem dekoruję rurkami, czekoladą roztopioną, daktylami i miętą.

Ciasto na bazie czekolady gorzkiej, z bananami, gruszkami, z cukrem trzcinowym, budyniem o smaku czekoladowym. Do gotowania gruszek wykorzystałam goździki i cynamon Prymat. A przysłowiową kropkę nad i postawiły daktyle suszone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.01.2019 18:58
Pysznie wygląda.
Basiliana 23.01.2019 22:00
Ciekawy pomysł na masę serową. Z dodatkiem bananów i czekolady na pewno jest przepyszna.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:12
Fajny ciekawy sernik,super pomysł z bananami i gruszkami.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak