Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Do sosu dodałam serek, dzięki czemu jest fajny, kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama.

Składniki:

Sos:

papryki 3 sztuki
czosnek 1 główka
bakłażan 2 sztuki
przecier pomidorowy 700 mililitrów
serek kremowy 50 gram
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 łyżeczka
makaron papardelle 250 gram

Kotleciki:

cielęcina 50 dag
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
grzyby suszone 2 łyżki
kasza manna 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
koperek świeży 5 gałązek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Do obtoczenia:

mąka pszenna 4 łyżki
pieprz czerwony 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym

Sos:
Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół i pozbawiam nasion, cebulę obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebulę, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażan ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody z gotowania makaronu bo zrobi się gęsty.

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.

Kotleciki:
Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz.

Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:16
Sos pomidorowy z dodatkiem bakłażana i papryki to pyszny dodatek do makaronu.
Babeczka35 27.01.2019 18:59
Smacznie.
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 14:15
Smakowite danie, ja też dodaję czasami serek ale do zup.;)
bietka 23.01.2019 10:08
Bardzo smaczne danie i pomysłowo podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak