Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym. Torcik został przełożony dżemem z wiśni i kremem z białej czekolady. Torcik idealny na urodziny.

Składniki:

Biszkopty x 3:

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Krem z białej czekolady:

masło 7.5 dag
cukier puder 2.5 łyżki
biała czekolada 5 dag

Krem maślany:

masło 82% 300 gramów
cukier puder 250 gramów
mleko 2.5 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast 2 szczypta

Dodatkowo:

dżem wiśniowy 250 gramów

Porada

Barwniki spożywcze: różowy i fioletowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczkowy tort z wiśnią i kremem czekoladowym

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.

3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami.

4. Składanie: Jeden biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy biszkopt, smarujemy dżemem wiśniowym, kładziemy ostatni biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy kremem maślanym. Przy pomocy rękawów cukierniczych dekorujemy tort. Chłodzimy tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 27.01.2019 21:44
Śliczna dekoracja, idealna na Walentynki:)
Babeczka35 27.01.2019 19:09
Piękny tort :) Jesteś bardzo zdolna :)
Bożena Matuszczyk 22.01.2019 10:20
Wspaniały torcik ,śliczna dekoracja.;)
bietka 22.01.2019 10:15
Piękny torcik, a w przekroju wygląda bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak