Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane jajka gotowane na miękko

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Uwielbiam te jajka! Śą przepyszne. Farsz można zmieniać dowolnie, a i tak zawsze wyjdą super. Polecam :)

Składniki:

Farsz do jajek:

jajko 4 sztuki
oliwki 4 sztuki
papryka czerwona 0.5 sztuki
boczek 1 plaster
chleb 1 kromka
oliwa 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek 2 cm

Porada

Zamiast zielonych oliwek można użyć czarnych lub je wymieszać. Grzanki można też wcisnąć na spód pod farsz wciskając je delikatnie w żółtko.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane jajka gotowane na miękko

Do garnka wkładamy jajka i gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli octu winnego przez 4 minuty. Gdy jajka się gotują przygotowujemy farsz.

Oliwki, szynkę lub boczek oraz paprykę drobno posiekać i wymieszać je z 2 łyżeczkami oliwy i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Chleb pokroić na bardzo małe kosteczki i usmażyć na złoty kolor. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.

Jajka wkładamy do kieliszków. Czubek jajka odcinamy za pomocą noża (teraz musimy wydrążyć dziurę tak żeby dostać się do płynnego żółtka). Posypujemy solą i pieprzem. Środek wypełniamy mieszanką z oliwek papryki oraz boczku. Na wierzchu układamy grzanki. Wierzch posypujemy pietruszką.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 15:55
Ciekawy przepis.
Bożena Matuszczyk 16.01.2019 10:42
Pomysłowo i na pewno smacznie.;) Jeszcze w ten sposób nie faszerowałam jajek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak