Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z żurawiną

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki.

Składniki:

Spód ciasta:

ciastka 160 gramów
masło 82% 50 gramów

Mus żurawinowy:

żurawina 20 dag
cukier trzcinowy 3 łyżki
cytryna 1 sztuka

Sernik:

ser twarogowy 1 kg
budyń 1 opakowanie
cukier puder 5 łyżek
jajko 4 sztuki
żurawina 1 szklanka
śmietana kremowa 30% 250 mililitrów
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Pozostałe:

orzechy pekan 8 sztuk
żurawina 2 łyżki
listki melisy 3 gałązki
konfitura żurawinowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z żurawiną

Spód:

Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

Mus żurawinowy:

Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień.

Sernik:

Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Na wystudzony spód wykładam połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy.

Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś.

Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie, wstawiam do lodówki na noc.

Na drugi dzień polewam odłożonym musem, dekoruję orzechami i melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 16:59
Pysznie wygląda.
Basiliana 17.01.2019 11:57
Sernik wygląda pysznie, ta dekoracja dodaje mu uroku. Mus żurawinowy na pewno świetnie smakuje w połączeniu z masą serową.
Bożena Matuszczyk 16.01.2019 14:42
Pyszny i kuszący serniczek. Jest bardzo apetyczny.
bietka 16.01.2019 11:07
Porywam kawałeczek, bo wygląda bardzo smakowicie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak