Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta o korzennej nucie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Czerwona kapusta o korzennej nucie

Składniki:

Składniki:

kapusta czerwona 700 gram
cebula 1 sztuka
masło 82% 3 łyżki
wino półsłodkie czerwone 200 mililitrów
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Cynamon cały Prymat 0.5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta o korzennej nucie

Z kapusty usunąłem uschnięte wierzchnie liście, drobno ją poszatkowałem.
Posiekaną cebulę zeszkliłem na maśle, dodałem kapustę i przez 5 minut podsmażałem, uważając na to, aby się nie przypaliła.
Wlałem wino, dodałem przyprawy, dusiłem około 45 minut. W razie gdyby brakowało płynu, wlewamy 1-2 łyżki wody.
Na koniec doprawiłem solą, cukrem oraz octem z czerwonego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 16.01.2019 06:28
Muszę takiej spróbować :)
Basiliana 15.01.2019 21:00
Taka kapusta na pewno jest pyszna. Jadłam podobną, w trochę uboższej wersji, bo nie było w niej cynamonu i czerwonego wina (czy też octu z czerwonego wina?). W każdym razie korzenne przyprawy świetnie komponują się z czerwoną kapustą.
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:04
Ciekawa jestem smaku takiej kapusty, wygląda ciekawie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak