Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mięsna z brukselką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 600 gramów
bulion wołowy 200 mililitrów
ziemniaki 500 gramów
cebula 1 sztuka
brukselka 400 gramów
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
pokruszony listkek laurowy Prymat 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 180 gramów
mąka 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mięsna z brukselką

Karkówkę kroimy na plastry. Oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy do rozgrzanego garnka, obsmażamy i zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso szarpiemy widelcami.

Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, posiekaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy 20 min, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, oczyszczone brukselki i gotujemy do ich miękkości.

Mąkę podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy wywar, rozrabiamy i dajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 17:50
Dobry pomysł na sycącą zupę. Taka rozpadająca się karkówka rzeczywiście zachęca do wypróbowania.
Babeczka35 14.01.2019 13:23
Taka zupka jest idealna na chłodne dni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak