Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką (bez pieczenia)
Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała
Przygotować masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce.
Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość.
Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym.
Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!).
Następnie należy poukładać odsączone wiśnie.
Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu całkowitego jej zastygnięcia.