Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z karpia z podgrzybkami

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z karpia z grzybami jest lekki, wilgotny, z nutą lasu w postaci grzybów suszonych. Karpia można podać nie tylko smażonego na świątecznym stole, ale także w postaci pasztetu. Jak kto woli? Polecam!

Składniki:

Składniki:

karp dzwonka 80 dag
marchewka 1 sztuka
selery 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 200 mililitrów
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
oregano świeże 4 gałązki
cebula 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
masło 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z karpia z podgrzybkami

Przepis na pasztet z karpia z podgrzybkami. Połączenie ryb i grzybów leśnych jest bardzo smakowite, chociaż nieoczywiste. Pasztet z karpia to ciekawe danie, które możecie przyrządzić na stół świąteczny, ale nie tylko. Będzie idealne jako przystawka do obiadu lub smaczne urozmaicenie kanapek.

Podgrzybki moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotuję godzinę w tej samej wodzie.

Marchew, seler, por obieram i myję. Przekładam do garnka dodaję, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję aż warzywa będą al dente. Pod koniec gotowania warzyw, dodaję kawałki karpia i gotuję jeszcze 10 minut.

Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewką, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.

Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaK 21.12.2021 12:36
Ile należy roztopić masła bo nie ma podanej informacji w składnikach?
Doradca Smaku 13.01.2022 07:58
Informacja jest w przepisie - 100 mililitrów :)
Kasia Pichci 15.01.2019 08:24
Bardzo ciekawy przepis
Babeczka35 14.01.2019 13:36
Smaczna propozycja :)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 11:46
Ciekawy pasztet ,wart wypróbowania;)
bietka 14.01.2019 10:46
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak