Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z karpia z podgrzybkami
Przepis na pasztet z karpia z podgrzybkami. Połączenie ryb i grzybów leśnych jest bardzo smakowite, chociaż nieoczywiste. Pasztet z karpia to ciekawe danie, które możecie przyrządzić na stół świąteczny, ale nie tylko. Będzie idealne jako przystawka do obiadu lub smaczne urozmaicenie kanapek.
Podgrzybki moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień gotuję godzinę w tej samej wodzie.
Marchew, seler, por obieram i myję. Przekładam do garnka dodaję, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję aż warzywa będą al dente. Pod koniec gotowania warzyw, dodaję kawałki karpia i gotuję jeszcze 10 minut.
Rybę z warzywami wyjmuję z bulionu i studzę. Rybę obieram z ości i skóry. Mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną, jajkiem ugotowanym, marchewką, selerem, porem. Przekładam do miski, dodaję jajko, gałkę muszkatołową, oregano, roztopione i wystudzone masło, bułkę namaczaną w mleku i grzyby pokrojone drobno. Doprawiam solą, pieprzem. Mieszam dokładnie.
Jak masa jest za gęsta można dolać trochę bulionu. Foremkę aluminiową smaruję oliwą, wysypuję bułką tartą, i wykładam pasztet. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę godzinę góra, dół. Pasztet odstawiam do wystygnięcia.