Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami ziemnymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli lubicie orzeszki ziemne, to z pewnością pokochacie te muffinki! Są przepyszne i takie mocno orzechowe. Posiadają również mięciutkie, ale dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem.

Składniki:

Na około 8-9 sztuk:

mąka pszenna 170 g
cukier 100 g
mleko 100 mililitrów
olej 5 łyżek
jajko 2 sztuki
masło orzechowe 80 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

orzeszki ziemne 50 g

Porada

(*) Orzeszki można również dodać do środka ciastek - wmieszać do surowej masy. Powinny być solone.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami ziemnymi

W pierwszej misce należy wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Wierzch ciastek obficie posypać posiekanymi orzeszkami (*).

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:34
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 29.01.2019 18:04
Wszystko co zawiera masło orzechowe jest moim zdaniem warte spróbowania:) Połączenie tego przysmaku z muffinami to bardzo dobry pomysł.
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 11:42
Smakowite muffiny, zabieram jedną do kawusi.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak