Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Krokiety to nasz ulubiony dodatek do barszczu, warto zrobić większą ilość i zamrozić.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

mąka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
woda gazowana 0,75 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Farsz do krokietów:

grzyby suszone 1 garść
kapusta kiszona 20 dag
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki

Porada

Jeżeli mamy zapas suszonych grzybów, możemy je wykorzystać do krokietów. Zrobić większą ilość i zamrozić bez panierowania. Po wyjęciu i rozmrożeniu wystarczy je obtoczyć w jajku i bułce i będą jak świeżo zrobione.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami

Naleśniki:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać mleko i miksować dodając stopniowo wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na 15 minut, a następnie na posmarowanej olejem patelni smażyć placki naleśnikowe.

Farsz:

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Można to zrobić poprzedniego dnia lub moczyć co najmniej 3 godziny. Grzyby ugotować i przekręcić przez maszynkę. Cebulę obrać, podsmażyć na oleju, dodać drobno posiekaną kapustę kiszoną, włożyć grzyby, dokładnie wymieszać, doprawić czarnym pieprzem oraz solą i chwilę podsmażyć.

Każdy placek naleśnika smarować farszem i zwijać rulony. Jajko rozbełtać, dodać odrobinę soli, obtaczać krokiety w jajku i tartej bułce, a następnie obsmażać na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

Podawać gorące do czystego barszczu z buraków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.01.2019 11:49
Zobaczyłam swoje zdjęcie na fb, z linkiem do przepisu, co za wyróżnienie :) Miło !
Babeczka35 16.01.2019 07:52
Krokiety zawsze dobre.
Basiliana 13.01.2019 21:21
Moje ulubione nadzienie do krokietów. Takie są najlepsze do barszczu:)
Basiliana 14.01.2019 21:32
Ciekawy pomysł, nie próbowałam jeszcze farszu w takiej wersji.
ben-ka 14.01.2019 16:03
Czasami robię tylko z grzybami i wtedy do farszu dodaję posiekane, ugotowane na twardo jajko.
anemon 11.01.2019 19:56
Ja też jak robię krokiety, to zawsze dużą ilość, tak żeby było na zapas i zamrażam, Twoje prezentują się bardzo apetycznie.
ben-ka 13.01.2019 21:27
Dziękuję :) Zapas w zamrażalniku nigdy nie zaszkodzi, amatorzy zawsze się znajdą.
bietka 11.01.2019 12:27
Ja również bardzo lubię krokiety :)
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:37
Witaj w klubie i u mnie je uwielbiają.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak