Swojski chleb z czarnuszką

Swojski chleb z czarnuszką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Swojski domowy chleb pachnący czarnuszką.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na chleb.

  • mąka pszenna

    35 dag
  • mąka orkiszowa

    15 dag
  • czarnuszka

    0.5 łyżeczki
  • drożdże

    2.5 dag
  • otręby pszenne

    0.5 szklanki
  • słonecznik ziarna

    3 łyżki
  • woda letnia

    2 szklanki
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    3 łyżki

Do foremki

  • masło

    1 łyżka
  • otręby pszenne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i 2 łyżek letniej wody rozrabiamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wsypujemy otręby pszenne, czarnuszkę, nasiona słonecznika i nasiona lnu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dolewamy wodę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, dość energicznie lub końcówką miksera, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z chwilą gdy ciasto podwoi objętość mieszamy je ponownie, by dobrze się napowietrzyło.

Foremkę smarujemy masłem, posypujemy otrębami, przekładamy ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 stopni C, a gdy osiągnie daną temperaturę wstawiamy foremkę do piekarnika, zmniejszamy temp. do 220 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy dalsze 30 minut.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.

ben-ka
Tak upieczony chleb podajemy ze smalcem i ogórkiem, lub z masłem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

17.01.2019 12:46
Twój chlebek wygląda jak z piekarni:) Na pewno idealnie smakuje z masłem.

ben-ka

18.01.2019 10:23
Uwielbiam taki ciepły, pachnący, a na nim masło co się rozpuszcza :)

Babeczka35

16.01.2019 07:00
Taki chleb domowy to jest najlepszy :)

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 13:14
No dziewczyny podrzucie na spróbowanie tego pysznego chlebka.;)

ben-ka

11.01.2019 17:19
Smaczny, a jaki pachnący :) Tak przez ekran, to nie da się podrzucić :(

bietka

11.01.2019 12:39
Pyszny chlebek, robiłam całkiem podobny, tylko bez mąki orkiszowej :)

bietka

11.01.2019 13:34
No i wyszedł pyszny chlebek : )

ben-ka

11.01.2019 12:51
Kupiłam mąkę orkiszową do pierniczków, a teraz wykorzystałam do chleba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat