Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w domowym sosie słodko - kwaśnym
Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ananas kroimy w cienkie plasterki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Odkładamy. Imbir i czosnek ucieramy na małej tarce. Cytrynę mieszamy z cukrem i 3 łyżkami wody. Odstawiamy. Na dużej patelni rozprowadzamy olej. Wkładamy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony, co chwilę mieszając około 5 minut. Pod koniec dodajemy starty imbir, czosnek, biały pieprz. Dodajemy paprykę i marchewkę co chwilę mieszając. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ananas, mieszamy. Smażymy przez 2 minuty. Zwiększamy ogień i wlewamy cytrynę z wodą i cukrem. Mieszamy do zagotowania. Gotujemy przez około 2 minuty. Dodajemy ketchup. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Podajemy z ryżem.