Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikobabka pod gwiazdami

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Piernik w trochę innym wydaniu, bo pod gwiazdami z babką. Piernik jest miękki, delikatny, wilgotny. Polecam z domową polewą.

Składniki:

Ciasto na gwiazdę:

mąka pszenna 250 gramów
cukier puder 250 gramów
masło 82% 200 gramów
smalec 50 gramów
cytryna 1 sztuka
spirytus 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuk

Piernik:

miód 0.5 szklanki
smalec 1 łyżka
masło 82% 50 gramów
mąka pszenna 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
powidła śliwkowe 2 łyżki
kakao 1 łyżka
jaja 3 sztuki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cukier 0.5 szklanki

Polewa:

gorzka czekolada 50 gramów
masło 82% 1 łyżka
śmietana kremówka 60 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikobabka pod gwiazdami

Gwiazda:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie puszysta dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję do ciasta i mieszam już łyżką delikatnie. Formę keksówkę o wymiarach 11x23 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Po upieczeniu zostawiam ją na 10 minut w piekarniku i wyjmuję jeszcze ciepłą na deskę. Zostawiam do przestygnięcia. Babkę dobrze jest upiec dzień wcześniej

Piernik:

Na patelni rozpuszczam miód, cukier, masło i smalec, dodaję przyprawę do piernika. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam żółtka, mieszam, dodaję przesianą mąkę, sodę, kakao, powidła. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.

Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję jeszcze ciepły piernik na deskę do ostudzenia.

Polewa:

Do rondelka przekładam czekoladę połamaną, masło, śmietanę i rozpuszczam. Mieszam do połączenia się składników. Polewę odstawiam na 5 minut aż lekko zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego.
Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:30
Ciasto wygląda przepysznie, a ta gwiazda w środku jest świetna - robi duże wrażenie:)
Babeczka35 29.01.2019 15:07
Ciekawy pomysł.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:22
Pomysłowo, bardzo ciekawie ,ślicznie i smakowicie.;)
w mojej kuchni 10.01.2019 23:34
typowe świąteczne dekoracje...
bietka 10.01.2019 14:11
Super babeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak