Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierogi z kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i śliwkami suszonymi, które wnoszą ciekawy, słodkawy smak. Bardzo smaczne danie na wigilijny stół.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz na pierogi:

  • kapusta kiszona

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    200 gramów
  • grzyby suszone

    1 garść
  • śliwki suszone

    50 gramów
  • miodu wielokwiatowego

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • olej rydzowy

    3 łyżki

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna typ 500

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić.
Pieczarki posiekać i obsmażyć.

Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć z wody i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia, razem ze śliwkami, grzybami leśnymi i pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek porcję nadzienia i zlepiać pierogi.

Gotować w dużym garnku ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane np. olejem rydzowym lub rzepakowym. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

08.01.2019 19:35
Nie znam takiego nadzienia do pierogów. Ciekawa jestem jak smakuje.

Bożena Matuszczyk

07.01.2019 11:13
Takimi pierożkami to ja chętnie się poczęstuję.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat