Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec cielęcy 1,8 kilograma
cebula biała 2 sztuki
natka pietruszki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
rozmaryn
tymianek
olej rzepakowy
chrzan tarty
buraczki tarte

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

Mięso umyć i oczyścić. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem. Cebule posiekać, przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką rozmarynu, tymianku i świeżą natką. Powstałą mieszanką natrzeć mięso.

Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i z każdej strony obsmażyć mięso. Następnie przełożyć do formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

Mięso w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjąć z piekarnika, a następnie zawinąć na kwadrans w folię aluminiową, by odpoczęło.

Podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z tartym chrzanem i buraczkami Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:46
Plasterek takiego mięska na kromeczkę chleba lub na obiad, marzenie, mniam :)
bietka 05.01.2019 11:38
Smakowite mięsko : )
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 14:42
Ciekawy przepis na pyszną cielęcinkę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak