Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w ziołach z chrzanem

5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab środkowy 800 gramów
borowiki marynowane 4 łyżki
chrzan tarty 4 łyżki
konfitura z żurawiny błotnej 4 łyżki

Marynata:

olej rzepakowy 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w ziołach z chrzanem

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry, z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.01.2019 22:14
Uwielbiam tak upieczone mięsko :)
bietka 02.01.2019 16:18
Robiłam taki pyszny schabik wczoraj na obiad :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 14:40
Smakowity schabik.Kusi smakiem jak i wyglądem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak