Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem puree z dyni, nadziane musem z gruszek, żurawiny i orzechów to rarytas, któremu nie można się oprzeć.

Składniki:

Składniki ciasta:

mąka tortowa 25 dag
mąka kukurydziana 10 dag
masło 15 dag
puree z dyni 10 dag
żółtko surowe 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Nadzienie:

gruszki 0.5 kg
konfitura żurawinowa 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 5 dag
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Lukier:

sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki
olejek migdałowy 0.4 łyżeczki

Porada

Do ciasta dodać starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem

Sposób przygotowania:

1
Ciasto:
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
2

Nadzienie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)

Krok 2 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
3
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, pokroić w prostokąty. Jeden z brzegów każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu, włożyć porcję nadzienia.
Krok 3 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
4
Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrznego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Krok 4 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto
5
Lukier:
Sok cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na gładki lukier.
Upieczone rogaliki ostudzić na kratce i polukrować.
Krok 5 - Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 08.01.2019 19:53
Ależ one pysznie wyglądają. Mniam :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2019 11:18
Rogaliki bardzo smakowite o pysznym nadzieniu.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak