Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z suszonymi pomidorami i kaparami

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 4 x 180 gram
suszone pomidory 8 sztuk
cytryna 1 sztuka

Marynata:

oliwa 0,5 szklanki
bazylia 1 pęczek
rozmaryn 2 gałązki
suszone pomidory 4 sztuki
kapary 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
limonki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z suszonymi pomidorami i kaparami

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą albo olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię wysmarowaną oliwą z oliwek. Tak przygotowanego łososia podawać z warzywami, suszonymi pomidorami i cząstką cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 15:23
Smakowita rybka.
bietka 02.01.2019 16:20
Bardzo smaczna rybka :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:46
Smakowita rybka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak