Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-paprykowa

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido i papryki jest przepyszna, bardzo łatwa do przygotowania i ma piękny kolor.

Składniki:

Składniki:

dynia 50 dag
papryka czerwona 30 dag
bulion warzywny 0.5 litra
papryczka chilli 0.5 sztuka
cebula 0.5 sztuki
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
śmietanka 30% 4 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 1 szczypta
rodzynki 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka

Porada

Gdy zupa z dyni jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody. Dynia hokkaido ma miękką skórkę dlatego nie trzeba jej obierać.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-paprykowa

Sposób przygotowania:

1
Dynię i paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i skórką do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, włożyć na 30-40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Krok 1 - Zupa dyniowo-paprykowa foto
2
Na rozgrzanym maśle zaszklić posiekaną cebulę i czosnek. Miękkie warzywa ostudzić, papryki obrać ze skórki. Zalać bulionem, dodać cebulę, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z dwiema łyżkami śmietany.
Krok 2 - Zupa dyniowo-paprykowa foto
3
Podawać z posiekanymi orzechami, rodzynkami i kleksem z pozostałej śmietanki.
Krok 3 - Zupa dyniowo-paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.01.2019 19:03
Uwielbiam taką zupę :) Zdrowa i sycąca :)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:37
Oj na pewno pyszna , jeszcze tak przygotowana i podana.Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak