Zupa dyniowo-paprykowa

Zupa dyniowo-paprykowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido i papryki jest przepyszna, bardzo łatwa do przygotowania i ma piękny kolor.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia

    50 dag
  • papryka czerwona

    30 dag
  • bulion warzywny

    0.5 litra
  • papryczka chilli

    0.5 sztuka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietanka 30%

    4 łyżki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • rodzynki

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Zupa dyniowo-paprykowa
Dynię i paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i skórką do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą, włożyć na 30-40 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
Krok 2 - Zupa dyniowo-paprykowa
Na rozgrzanym maśle zaszklić posiekaną cebulę i czosnek. Miękkie warzywa ostudzić, papryki obrać ze skórki. Zalać bulionem, dodać cebulę, gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z dwiema łyżkami śmietany.
Krok 3 - Zupa dyniowo-paprykowa
Podawać z posiekanymi orzechami, rodzynkami i kleksem z pozostałej śmietanki.
IKrakowianka
Gdy zupa z dyni jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody. Dynia hokkaido ma miękką skórkę dlatego nie trzeba jej obierać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Uwielbiam taką zupę :) Zdrowa i sycąca :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Oj na pewno pyszna , jeszcze tak przygotowana i podana.Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat