Kapuśniak z mięsem i papryką

Kapuśniak z mięsem i papryką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zupa z kiszonej kapusty z mięsem, wędliną i warzywami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta kiszona

    80 dag
  • żeberka wieprzowe

    50 dag
  • cienka kiełbasa

    50 dag
  • marchewki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    40 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 szt
  • liście laurowe

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    12 szt
  • kminek

    1 łyżeczka
  • papryka

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Kapuśniak z mięsem i papryką

Umyte żeberka pokroić na porcje, wlać 2,5-3 litrów wody, wsypać odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania dodać obraną, pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Kapustę posiekać i odsączyć z nadmiaru kwasu. (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie).

Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru, odłożyć. Kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, angielskie ziele i kminek i gotować około 50 minut.

Krok 2 - Kapuśniak z mięsem i papryką
Na patelni z łyżką oleju wysmażyć pokrojoną w krążki kiełbasę. Dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki paprykę, podsmażyć.

Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzić.
Do pół miękkiej kapusty dodać ziemniaki, warzywa z rosołu, obrane i pokrojone w kostkę ugotowane mięso, wędlinę z papryką.

Wszystko razem gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
IKrakowianka
Kapuśniak można przygotować ze słodkiej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Na taką mroźną zimę jak jest teraz to taka zupa w sam raz :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
W cale w to nie wątpię aż ślinka pociekła na sam widok.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat