Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Karkówka marynowana w przyprawach z musztardą i ziołowym pieprzem, pieczona w rękawie jest aromatyczna, miękka i soczysta.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • czosnek

    5 ząbków
  • pieprz ziołowy

    2 łyżeczki
  • musztarda bawarska

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki
  • olej czosnkowy

    2 łyżki
  • majeranek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Włożyć do miski, dodać resztę składników marynaty, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć marynatą.
Krok 3 - Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na całą noc.
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub gęsiarki, (folię w kilku miejscach przebić wykałaczką) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temp 160-170 stopni.
IKrakowianka
W taki sam sposób można przygotować mięso z szynki lub schab. Mięso pysznie smakuje na zimno do pieczywa jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:08
To mięsko wygląda wspaniale, a wiadomo, że takie domowe najlepsze :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:30
Smakowita taka karkówka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat