Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,orzeszek''

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciasto z orzechami i kajmakiem, idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek lub dla gości.

Składniki:

Ciasto:

masło lub margaryna 25 dag
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 50 dag
miód prawdziwy 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Karmel:

cukier 5 łyżek
miód prawdziwy 3 łyżki
orzechy włoskie siekane 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag

Krem:

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
masło lub margaryna 25 dag
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

masa kajmakowa 40 dag
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 35 cm x 24 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Puszka kajmaku 40 dag. Soda kopiasta łyżeczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,orzeszek''

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.

2. Karmel: Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.

3. Do pieczenia: Każdą część ciasta osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy je widelcem. Na jedne ciasto wykładamy równomiernie ciepły karmel.

4. Pieczenie: Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.

5. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy te rozpuszczone i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzimy. Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.

6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami.

7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:34
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:26
Pyszne i smakowite ciach;)
Babeczka35 02.01.2019 21:23
Dziękuję :)
bietka 02.01.2019 10:22
Pyszne ciacho, robię podobne i nazywa się snickers, pychotka :)
bietka 03.01.2019 12:48
Orzeszek nawet bardziej mi się podoba :)
Babeczka35 02.01.2019 21:23
Zam taką nazwę, ja swoje nazwałam orzeszek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak