Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z królika - jest delikatny i wykwintny - koniecznie musicie spróbować!

Składniki:

Składniki:

królik 1 kg
wątróbka drobiowa 250 gramów
podgardle wędzone 0.5 kg
jajko 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
selery 1 kawałek
por 1 kawałek
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 2 sztuki
majeranek 1 garść
Papryka słodka mielona Prymat 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 82% 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 18:55
Pasztet z królika wygląda smacznie.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:21
Na pewno bardzo smaczny pasztet.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak