Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber jagnięcy pod pierzyną miodowo-truflową

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber jagnięcy 600 gram
oliwa 100 mililitrów
rozmaryn 1 pęczek
pomidory bez skóry 200 gram
oliwki zielone 100 gram
oliwki czarne 100 gram
ser feta 200 gram
rukola 1 pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat

Marynata:

oliwa 4 łyżki
czosnek posiekany 2 ząbki
rozmaryn 1 łyżka
cytryna 0,5
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Pierzyna miodowo-truflowa

musztarda figowa 2 łyżki
mięta świeża siekana kilka listków
ocet winny 5 mililitrów
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
miód
miód pitny

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy pod pierzyną miodowo-truflową

Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub usmażyć na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 18:57
Bardzo smakowita propozycja.
bietka 30.12.2018 13:27
Pięknie podane :)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:32
Pyszne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak