Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka grillowane z papryką
Żeberka oczyścić, umyć i ugotować do miękkości w rosole warzywnym. Po wystudzeniu pokroić na porcje, a następnie zamarynować w oliwie z dodatkiem przyprawy do żeberek i chrzanu. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po zamarynowaniu mięso upiec na grillu po 5 minut z każdej ze stron, uważając, aby skórka się nie spaliła. Papryki umyć, posolić, posmarować oliwą i piec na grillu aż do momentu zarumienienia skórki. Po upieczeniu papryki przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią, a po wystudzeniu oczyścić, podzielić na 4 części i zdjąć skórkę. Każdą część zawinąć wraz z mozzarellą i suszonymi pomidorami, spiąć wykałaczką i marynować w oliwie z dodatkiem przyprawy grill ziołowy i octu balsamicznego. Tak przygotowane papryki grillować ok. 5 minut, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Aromatyczne żeberka podawać z grillowaną papryką.