Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki nadziewane migdałową masą

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche rogaliki nadziewane masą migdałową są oryginalne, pięknie się prezentują i przepysznie smakują.

Składniki:

Ciasto jasne

mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier puder 4 łyżki
masło 10 dag
puree z dyni 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
mąka z orzechów nerkowca 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Ciasto ciemne

mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier puder 5 łyżek
żółtko jajek 1 sztuka
kakao 3 łyżki
masło 12 dag
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczka
śmietana 1 łyżek

masa migdałowa

ziemniaki ugotowane 30 dag
cukier puder 8 dag
migdały zmielone 0.5 szklanki
herbatniki 5 dag
mleko w proszku 4 łyżki
masło 1 łyżka
aromat migdałowy 1.5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Dodatkowo

białko 1 sztuk
mleko 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki nadziewane migdałową masą

Sposób przygotowania

1

Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.

Wszystko razem dokładnie wymieszać (do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).

Krok 1 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
2
Masę podzielić na 2 części, jedną część wymieszać z kakao, drugą pozostawić jasną.
Krok 2 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
3
Ciasto jasne:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Krok 3 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
4
Ciasto ciemne:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.

Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Krok 4 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
5

Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm.

W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.

Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy (na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)

Krok 5 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
6
Masę na pełnym krążku owinąć ciastem i dokładnie zlepić. Położyć na naciętym krążku, zawinąć ciastem, zlepić, ułożyć częścią sklejoną do dołu, uformować rogalik.
Krok 6 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto
7
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym mlekiem i cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 7 - Rogaliki nadziewane migdałową masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 18:59
Takie rogaliki to muszą być pyszne.
Basiliana 29.12.2018 16:11
Rogaliki wyglądają pięknie, a pomysł na masę marcepanową z dodatkiem ziemniaków jest bardzo ciekawy.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:28
Pomysłowo i smacznie. Super przepis na wykorzystanie ziemniaków które nam zostaną z obiadu.;) Dosiego Roku życzę;)
bietka 28.12.2018 15:42
Pomysłowo zawinięte :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak