Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki nadziewane migdałową masą
Sposób przygotowania
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, cukier puder, pokruszone herbatniki, mleko w proszku, zmielone migdały i aromat.
Wszystko razem dokładnie wymieszać (do masy można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, puree z dyni, zmielone orzechy i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę, cukier puder, połączyć i zagnieść ciasto.
Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, wyciąć kółka o średnicy 9-10 cm.
W połowie krążków ostrym nożem zrobić nacięcia.
Na drugiej połowie krążków bez nacięcia ułożyć porcje przygotowanej masy (na jasnym krążku włożyć porcję ciemnej masy a na ciemnym jasnej)