Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2.5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 10 dag
olej 1 łyżka
mleko 4 łyżki
miód prawdziwy 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 0.5 szklanki

Krem budyniowo-orzechowy:

masło lub margaryna 25 dag
mleko 500 mililitrów
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 0.5 szklanki
orzechy włoskie mielone 1 szklanka

Dodatkowo:

orzechy włoskie mielone 0.5 szklanki
masło lub margaryna 1.4 łyżeczki
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem

Wykonanie pysznego miodownika:

1
Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
Krok 1 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
2
Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
Krok 2 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
3

Krem budyniowo-orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.

Krok 3 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
4
Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Krok 4 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
5
Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
Krok 5 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto
6
Smacznego życzę.
Krok 6 - Miodownik z budyniowo-orzechowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:32
Dobre to jest. Glos oddany.
gusia1000 30.07.2020 19:31
Dobre to jest. Glos oddany.
gusia1000 30.07.2020 19:27
Dobre to jest. Glos oddany.
w mojej kuchni 30.12.2018 22:03
wygląda tak smacznie..
Babeczka35 01.01.2019 18:15
Dziękuję bardzo :)
bietka 21.12.2018 19:16
Bardzo smakowity ten miodownik :)
Babeczka35 01.01.2019 18:15
Dziękuję i polecam :)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:59
Izuniu ja chyba wproszę się na święta na te pyszności do Ciebie ha ha ,co Ty na to.? U mnie w tym roku słabo ,dlatego że w pierwszy dzień świąt idziemy do córki na cały dzień, a w drugi dzień całą paczką rodzinnie od rana jedziemy do Ustronia będzie kulik i różne imprezy oraz grzane winko przy ognisku,pieczenie kiełbasek itp.;)
Babeczka35 01.01.2019 18:16
Bożenko zapraszam o każdej porze dnia i nocy :) Zapraszam na Podkarpacie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak