Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy w chlebowej panierce

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.

Składniki:

Składniki:

kotlety schabowe 2 sztuki
mąka kukurydziana 5 łyżek
jajko 1 sztuka
mleko 30 mililitrów
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
masło 82% 1 łyżka
olej rzepakowy 100 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy zamiast bułki tartej, suszony i zmielony ciemny chleb.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy w chlebowej panierce

Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2-3 godziny.

Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.01.2019 19:18
Taki schabowy to musi być pyszny :)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:37
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku .;)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:54
Już nie pytam dlaczego w chlebowej panierce bo wytłumaczono,ja też czasami mielę czerstwy chleb na panierkę i równie dobrze smakuje.;) (może nie ekologiczny ale chleb.)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak