Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy tort z powidłami i cynamonową śmietanką
Wykonanie pysznego tortu piernikowego:
Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Pieczenie: Ciasto dzielimy na pięć równych części.
Pierniczki: Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy pierniczki, dowolne kształty, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ pierniczki urosną. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.
Blaty piernikowe: Pozostałe części ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną (każdą część ciasta osobno ) wykładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone blaty dokładnie studzimy.
Krem i przekładanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, powinna być płynna i letnia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie sztywna, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy (cukru pudru tak 2-3 łyżki), wsypujemy cynamon i ubijamy, na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek kremu śmietankowego przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Blat piernikowy smarujemy powidłami, na powidła porcja kremu i znów blat piernikowy, tak postępujemy z każdym blatem. Góra tortu ma być bez powideł i kremu.
Dekoracja: Na wierzchu tortu wyciskamy rozetki z kremu, robimy to według uznania. Jeden pierniczek drobno kruszymy i posypujemy nim rozetki. Pozostałymi pierniczkami dekorujemy tort dociskając je do kremu, krem jest z żelatyną to pierniczki będą się trzymać. Tak wykonany tort wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej noc.
Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Tort najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy blaty piernikowe zmiękną od kremu i powideł. Smacznego życzę.