Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nie chwaląc się moja szarlotka zachwyciła smakiem i wyglądem, a zapach...no cóż pachniała obłędnie i jak szybko zniknęła. Jeżeli chcecie odmiany to świątecznym stole to zachęcam do wykonania takiej szarlotki. Zanotujcie recepturę, a zapewniam, że będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 20 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Nadzienie:

jabłka 1 kilogram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
orzechy włoskie siekane 3 łyżki

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Proszek do pieczenia małe i płaskie łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki:

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Krok 1 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto
2

Nadzienie:

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.

Krok 2 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto
3

Ciasteczka:

Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.

Krok 3 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto
4

Pieczenie i podanie:

Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjną tylko trochę zmienioną i urozmaiconą w bakalie i przyprawę korzenną. 

Krok 4 - Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:25
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:34
Izuniu szarlotka pięknie podana,smakowita i kusząca.;)
Babeczka35 01.01.2019 19:55
Dziękuję Bożenko :) Polecam taką upiec :)
Mniam 20.12.2018 10:52
Pięknie się prezentuje ;)
Babeczka35 01.01.2019 19:55
Dziękuję bardzo :) Była też pyszna :)
bietka 19.12.2018 17:13
Pomysłowy przepis, w sam raz na święta :)
Babeczka35 01.01.2019 19:56
Dziękuję i bardzo polecam upiec. Ucieszy i oko i podniebienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak